13/02/2019

Rehabilitering, massasje og fysioterapi

Etter operasjoner og skader er det viktig at man får korrekt rehabilitering.

Den forkorter og minsker hunden lidelse og smerte etter operasjon eller skader.

Alle pasienter som har skader eller sykdommer som angår og bryter ned bevegelsesapparatet og pasienter med medfødte skader eller defekter i skjelett og muskulatur, samt alle pasienter som har gjennomgått ortopediske operasjoner.

Med riktig rehabilitering vil de fleste pasienter med disse skadene ha god mulighet til å komme tilbake til normal aktivitet.

Hvilke typer kan man tilby innen rehabilitering?

Fysioterapi, Laser, Vanntredemølle, massasje, streching, passiv bevegelse av ledd(PROM), svømming, TENS, varme/kulde behandlinger, kavaletter, balansebrett, kostholdsrådgivning,og ikke minst tilrettelagt trening for pasient og dyreeier i hjemmet. Det er viktig at man får med et treningsprogram men øvelser som dyreeier skal utføre hjemme.

I tillegg til dette vil massasje være med i rehabiliteringen. Dette er fordi hunder som har gått feil over lenger tid vil utvikle feilbelastinger og kompensatoriske spenninger. Massasjen gjør muskulaturen mer smidig og elastisk slik av leddene jobber bedre og hunden belaster så optimalt korrekt som mulig i en rehabiliteringsperiode.

Massasje vil være noe som en hund vil trenge innimellom for å holde musklene smidig og myke.

Også eldre stive hunder med muskelsvinn vil ofte få en forbedret livskvalitet ved hjelp av rehabilitering

HUNDEMASSASJE

Mange hunder sliter med stram og stiv muskulatur. Hunden kan ha en skjevhet eller forkalkning i skjelettet, slik at feilbelaster seg gjennom hele livet. Den kan ha fått en skade, og blitt gående å halte, eller den kan ha et eksteriør med dårlig funksjonalitet.

Årsakene kan være mange, men felles for alle, er at de vil overbelaste andre deler av kroppen. Når muskulaturen blir stram,

hindrer det igjen bevegeligheten av leddene, og hunden vil få et innskrenket bevegelsesmønster. Det kan igjen føre til dårligere kondisjon og utholdenhet.

Ved massasje og stretching kan vi opprettholde bevegelsen bedre. Hunden får en smidigere og mer velfungerende kropp.

Ved skade i en muskel, skjer det en bindevevsdannelse i muskelen. Massasje reduserer dannelsen, og hjelper til at musklene blir smidigere.

Massasje virker også forebyggende. Det setter i gang sirkulasjonssystemet, som tilfører ny næring til musklene, og fjerner avfallstoffene lettere.

Når kan massasje hjelpe?

Spenninger , Stress – nervøsitet, Dårlig sirkulasjon – hevelser, Arr (bindevevsdannelse), Stivhet, Leddsmerter, Halting (få konstatert årsaken til haltingen), Artritt og artrose (forkalkninger).